Gönderen Konu: İKİ KATLI KULUÇKALIK VE OĞUL  (Okunma sayısı 8448 defa)

Mustafa DOĞAN

  • Ziyaretçi
İKİ KATLI KULUÇKALIK VE OĞUL
« : 02 Temmuz 2010, 12:34:44 »
Tüm arıcılara Selamlar
Mehmet yüksel abimizin bir yazısında kuluçkalık iki katlı olacak diyordu
yani arıya yumurtlayacağı alanı geniş tutmak oğul meylini azaltır diyordu
benim kafama takılan nokta şu 20 çerçeveyi kuluçkalık olarak kullanmayı düşündüm o yüzden de ızgara koymadım yani ızgarayır ikinci kata koyacaktım ancak ikinci kattaki çıtalara hemen meme yapmış. iki katlı kuluçkalık kullanımında meme yapmasına nasıl engel olacağız acaba

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: İKİ KATLI KULUÇKALIK VE OĞUL
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2010, 21:05:19 »
Mustafa bey,Mehmet Yüksel beyi devamlı takip ediyorum.Sizin arınız kaç çerçevede,çerçevelerin kapalı göz.larva .ballı polenli çerçeveler ve temel peteklerin konuluş şeklini anlatırsan arkadaşlar size daha kolay yardımcı olurlar.Selamlar saglıcakla kalın.

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: İKİ KATLI KULUÇKALIK VE OĞUL
« Yanıtla #2 : 05 Temmuz 2010, 13:09:42 »
Mustafa bey kaç gündür size cevap yazacağım ama vaktim olmadı...

Eğer mehmet abinin yöntemlerini deneyecekseniz onunla aynı cins arı beslemeniz lazım neden derseniz. Arılar oğula meyilli olmayan ıslah edilmiş cins kaç senedir oğul çıkmamış kovanlardan. Bizim arılar öylemi ikinci kata çıkarken oğulda çıkar.

Demem şudur hangi cins arı besliyor iseniz o arıya uygulanan yöntemleri uygulayınız.
Mehmet abi hiç bahar beslemesi yapmadı ya biz ?.
Ana ızgarasındaki hatadan dolayı bir kovan meme yaptı ya bizde ?
Kovandaki işçi arılar boş durmamalı diyoruz petek veriyoruz yerlerini genişletiyoruz v.s. sonuç evet boş durmuyorlar bir sürü meme ortada.Bu cins arılara her katına ana vericeksin yoksa ana yok sanıp meme dikiyorlar.

Bunları yazarken bile moralim bozuluyor.Verilen emek nerde sonuç nerde. Yediğimiz iğneler kar kalıyor. Ama mehmet abi sahil kıyafeti ile arılarına bakıyor peki biz ?

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: İKİ KATLI KULUÇKALIK VE OĞUL
« Yanıtla #3 : 07 Temmuz 2010, 16:46:38 »
Benim şahsi düşüncem katlı kovanlarda ana memesi oluşmasında arı ırkının önemi olduğu kadar koloni yönetiminde de hata yapıyoruz. Kovan içindeki genç arılara, tarlacı arılara ve ana arıya yeterli çalışma alanı sağlanırsa ve tel altlıklı kovanla çalışılırsa gelişen tüm koloniler (bu önemli çünkü her ırk nektar bulunca gelişmiyor) oğula meyletmiyorlar. Tabi ana genç olması ve sağlıklı olması kaydıyla. Bence karniol arının en önemli özelliği sakinliği ve ana arının fazla yumurta atma özelliği neticede nektar akımına güçlü girebilmesi. Benim daha önceki karnıol olmayan bazı kolonılerımde kuluçkalığım iki katlı olduğunda meme olmayabiliyordu.