Gönderen Konu: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI  (Okunma sayısı 19182 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« : 31 Aralık 2009, 09:07:37 »
Genelde tüm zayıf koloniyada kovan diyeyim, başta hızlı gelişemez.Tüm hastalık ve yagma risklerinede açıktır. Sezon boyu arıcıyı ugraştırıp durur.
 
Arıcılar Hiç bir dönem kolonisini bu duruma düşürmemelidir.
Çare ve çözümleri bu bölümde tartışacagız.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

besim

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2010, 10:55:03 »
Sayın Bakanım Ben Afyon sandıklı'dan Besim Erçakır
  Arılarım Şu an Muğla Milas Ören Çökertme bölgesinde Sizlerin de malumu olduğu üzere havalar baya sıcak gitti arı yavruyu hiç kesmedi bende yavru yapmaya devam etmesi için kek vermeyi düşünüyordum arıların bal durumu oldukca iyi bu konuda görüş bildirirseniz sevinirim

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2010, 14:37:07 »

Besim bey, Besleme yükleme ve kekleme yazımı tekrar bir okuyun.yazıda ben anlatmak istediklerimi anlattım.

Arılarınızın balı varsa illaki beslenecek diye bir durum söz konusu degilki.
Zaten .Besleme yükleme ve kekleme konusunu bu amaçla açtım. Sonbaharda kolonilerin stokları tamamlandıktan sonra bir daha bir şey yapmanıza gerek yok, bahardada yapılacak olan bal stogu çok az ise tamamlayıp gerisini arılarımıza bırakmalıyız.
Yazın biz bala çalışırken besleme yapıyormuyuzki?

Kek kullanımı arılar yavruyu kestiğinde gerekiyor, tabi bunun içinde koloninizin içinde polen stogu yoksa kekte bir işe yaramayacaktır. Diğer zamanlarda beslemede yüklemede şuruplan yapılmalı. Bizdeki kek hastalıgı böyle bir şey işte içimizden atamıyoruz ve kek vermedikmi sanki arılarımıza bir şey olacakmış zannediyoruz. Kek arıyı yazında yoruyor fakat yavru faliteti durmuş, arıları yorup kısa sürede ölümüne neden oluyor, fakat bir arı yerine iki tane dünyaya gelmekte. Sonuçta keki arının yemesi zordur, yazın bile çok zorlanır.  Kekle alakalı yazılarım  aşagıdaki linklerde var.Hoşça kalın.



http://organikaricilik.blogspot.com/

http://organikaricilik.blogspot.com/2009/01/aricilikta-dorular-ve-yanlilarimiz.html

http://organikaricilik.blogspot.com/2009/01/aricilikta-kekin-yararlarizamansiz.html
« Son Düzenleme: 06 Ocak 2010, 23:09:54 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

myakupcetin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #3 : 09 Ocak 2010, 23:34:28 »
Merhaba, daha 1 yılımı doldurmadım arıcılıkta. 6 kolonim var ve Bandırma da arıcılık yapmaya çalışıyorum. Ancak sağolsun işi bilen amcalardan fayda görüyorum.
Ben Mart - Nisan 2009 gibi 5-6 çıtalık  olarak aldım o 6 koloniyi. Bir arımın üzerinde varroa görünce tavsiye ve araştırma üzerine onaylı X ilacını ve kekik yağı verdim kovanlara. (Kekik yağını özellikle arı bala çalışırken bile rahatlıkla verebilirsiniz. Gücünü anlamak isterseniz, küçük bir şişe kekik yağını evde masanın üstüne koyun, 10 dk ağzını açık bırakın.) Bir kovanı karınca basınca, tüm kovanları değiştirdim. 9 ayda yaptığım masraf da belki 5.000 tl yi buldu. Gelelim konuımuza..
Ben şunu tespit ettim:
1. Arıcılar arının neredeyse tüm balını alıyorlar. Hatta bu balların çıtaları %10 sırlı olsa bile.
2. Balı aldıkları arıyı beslemiyorlar. Daha çok uygun bir bölgeye naklediyorlar. Yani işi garantiye bağlamıyorlar.
3. Sonbahar bakımı ve yavru attırmaya çalışma da eksik. Hatta polenin yıl boyunca eksik olmadığı bandırmada bile arıya yavru attırmaya çalışmıyorlar veya bu konuda dikkatli davranmıyorlar.
4. İşte böyle olunca, arılar kışa hem zayıf, hem de yetersiz besin stoğu ile giriyorlar.
Bu sebeple koloniler ilk bahara zayıf çıkabiliyor.
Bugün arıları kontrole gittik. Sanki hiç kayıp yok gibi. Okzalik asit yapacaktım ve şerbet verecektim ama gerek yoktu şerbete. (4,5 kg invert öylece duruyor şimdi). Çünkü hem yazın balını aşırı almamıştık hem de sonrasında 3-4 defa besleme yaptık. Birde pürene ve davulgaya götürdük.
Kovanlara 2 cc lik ve içerisine kağıt havlu koyduğum şiringalar ile kekik yağı verdim. 2 cc lik şiringa, iki çıta arasına rahatlıkla asılabiliyor.
Demem o ki, arının temel ihtiyaçlarını sağımdan sonra ve sonbaharda karşılamak lazım. Haşerata karşıda da onu muhafaza ettinizmi, inşaallah arınız kıştan sapasağlam çıkar. Hiç besleme yapmaya bile gerek kalmayabilecektir.
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2010, 07:28:15 Gönderen: myakupcetin »

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #4 : 10 Ocak 2010, 22:09:51 »
Allah allah 6 koloniniz var 5000 tl masraf ettiniz arıcılıkda 1 yılı doldurmadınız :-[

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #5 : 10 Mart 2010, 21:15:56 »
Arkadaşlar bu bölüm tıkandı kaldı. Halbuki şu anda bahara çıktık ve elimizdeki zayıf kolonileri nasıl yönetelim fikri olan yokmu..Ben kendi adıma aç kalmamalarına dikkat ediyorum. Kendi gözlemim zayıf koloniler açlık riskiyle daha çok karşı karşıyalar. Zaten izlediğim arıcılarda kovan sönmelerinin ve terklerinin en büyük nedeni bence kolonilerin zayıf olması sonucu ortaya çıkan açlık.

asım özel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 38
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #6 : 10 Mart 2010, 22:51:46 »
evet sayın arıgülü serzenişte haklısınız bahar geldi ve arılarımız gibi artık usta arıcılarımızda sahaya indiler durum böle olunca bu yoğunlukta yazı yazmak ve bilgi paylaşımı ister istemez sekteye uğruyor. zayıf koloniyle uğraşmak acemi işi yani benim gibi yeni başlayanların adım adım gelişimi sağlamak ve tecrübe edinmek açısından faydalı olur şahsen ben geçen yıl iki güçlü kolaniyle başladım ve arılar kendi işlerini kendi yaptı benim tek müdahalem kat atmak ve sağım yapmaktı. bide sağım sonrası varoa mücadelesi hatta güz beslemesi bile yapmadım bir haftada 3 kez 1*1 şurup verdim.
çok şükür şimdilik her şey yolunda gibi havalar dışında. tabi bu anlattıklarım bi aceminin yaptığı arıcılık hatalarıdır. bundan ders almak isteyen acemi arıcılar varsa benim gibi küçük dersler çıkarabilir. burdan çok yararlı bilgiler alıyorum usta arıcılardan ama bunları uygalamadıktan sonra kimseye bir yararı olmuyor. onun için ali bey ve yüksel beyin yaptığı gibi görüntü ve videodan görsel olarak en ince detayına kadar anlatmak yeni arıcılar için bulunmaz nimet olsa gerek yazılanlar ne kadar doğru olsa işin içinde görsellik olmadımı her şey havada kalıyor acemiler için. neyse konu nerden nereye geldi herkese hayırlı ve bol bereketli bir sezon diliyorum.

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #7 : 10 Mart 2010, 23:51:38 »
Arkadaşlar arı zayıf diye sönecek diye birşey yok.Tetbir alırsanınz arı sönmez.Yiyecek sorununu invert şurupla ,ballı çerçeve ile çözebilirsiniz.Bence güçlü kolonilere dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum.Güçlü koloni yavrulara harcayacağı bal az ise sönme riski çok yüksektir.Zayıf kolonide bu risk daha azdır.Bir evde çocuk çoksa o evin ekmek sayısında artış vardır.Ülkemiz arıcıları her sene bu konuları konuşmaktadır.Güz beslemesi yapan ,kış arılarını çıkaran almanyadaki arıcılar baharda böyle bir sorunla karşılaşmıyorlar.Balı azalan arı strese girerse bal tüketiminde artış olur.Arıcılıkta temel esas güçlü koloniye sahip olmak gerekir diye düşünüyorum.

asım özel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 38
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #8 : 11 Mart 2010, 01:15:24 »
evet doğru. ne kadar çok arı o kadar çok bal tüketimi. sonuçta böle bi gelenek oluşmuş türkiyede ve herkes herkese bunu tavsiye ediyor. aman erken baharda kek ver havalar ısınıncada şerbet ama bunu hangi mantık ve amaçla yaptığını çözmek mümkün deil. ben de bu gazla arılarıma koyu şurup verdim ama şimdi düşünüyorum neden verdim die boşuna arıları uyandırdım kendi hallerine bırakmış olsam daha iyiydi. ama dediğiniz gibi almanyada böle yapmıyorlar çünkü böle bir ihtiyaçta yok. kovan güçlü sonuçta. bizde ise 3,4,5, çerçeve arıyla bahara çıkıyor ve kısa sürede gelişsin die erkenden müdahale ediliyor böle oluncada herşey birbirine giriyor. sanırım her şeyin başı güçlü koloni bilen için tabi.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #9 : 11 Mart 2010, 11:10:31 »
Vecdi beyin tespiti çok doğru, arıcılıkta yeni tespitlere ihtiyaç var. İlk baharda zayıf koloni zaten zayıf ve giderleri çok az olur. Bahara çıkıp sönen kolonilerde güçlü ve gelişmek için gaza basmış kovanlar. Bunlar henüz kitaplarda yok, nedeni Türkiye’de kış aylarında güçlü koloni kavramı hiç olmadığı içindir. Bahara çıkıp sönen kolonilerin sorumlusu gene arılar değil arıcıdır. Arıcıların hatası ise kolonileri kışa aç sokmaktır.

Arıcılıkta kek kavramının nedenlerinden birisi Kafkas arı ırkından dolayıdır. Kafkas arısını uyandırmayıp kendi haline bıraktığınızda hiç yavru atmamaktadır. Arıcılıkta ülkemizdeki kek kavramı Kafkas arısı için düşünüldüğünü düşünmeye başladım. O kadar istememize rağmen Kafkas arısı çok hantal ve yavaş gelişiyor. Bu kadar dürtmeye ancak yavru faaliyetini azda olsa keklenerek  başlatıyor. Ben kendi arılığımda hiçbir teşvik yapmadım, 2010 yılı 6-7 mart yavru faaliyeti 4-5-6 çıtaya çıktı. Baharda arılara kek verilmesi ise ben defalarca anlattım. Kek arıyı yorup erken öldürür, kekin bir başka olumsuz yönü ise arılar keki alabilmek için soğukta olsa su gerekli, suya giden arıları da öldürmüş oluruz. Farkında olmadan koloninin gücünü de azaltıyoruz, zayıflayan koloninin gideri azalıyor, zayıf koloni sönmese de gelişemiyor. Bir başka olumsuzluk ise arıları günlerce uyanık ve faaliyette tutması. Asım bey sizinde tespitiniz güzel, zayıf arıyı geliştirmek için ülkemizde kolonilere erken müdahale var. Hiçbir arıcı kovanlarını Almanya’daki gibi kendi haline bırakmıyor.

 Şurup verildiğinde ise koloni bir yada iki günde şurup işini bitirir. Ayrıca istediğimiz kadar yüklemeyi çok kısa sürede yapmış oluruz. Yani uyanan arılar iki gün sonrası rahatlar, kek verilen arı ise didinir durur. Kolonide yavru varsa şurubu direk yavrusuna kullanabilir, su ihtiyacı da olmayacaktır. Kekle şurup birbirinin çok tersi işlere sebebiyet verir. Güçlü koloniyle alakalı başka yazılacak bilgiler var, fakat burada konunun özünden uzaklaşılacak.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #10 : 11 Mart 2010, 14:36:49 »
Daha yeni okudum cevapları. Zayıf arıyı yerden yere vuruyorsunuz ondan sonrada az bal tüketir diyorsunuz. Vecdi beye bende sorayım bir odada bulunan insan sayısı az olursamı, yoksa çok olursamı o oda kolay ısınır. Ayrıca kışa zayıf giren arı az bal tüketiyorda biz niye güçlü arıyla giriyoruz ? anladdıııııııım elimizde bal var satamadık ;D neyse amacım kimseye sataşmak değil. Burası arıcılık bilgi ve tecrübelerimizin paylaşım yeriyse bende tecrübelerime gözlemlerime dayanarak bunları söyledim.

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #11 : 11 Mart 2010, 20:28:13 »
    Sayın Arıgülü zayıf kolonilerde açlık sorununu ne şekilde gideriyorsunuz.Paylaşımlarınızı bekliyoruz.Zayıf kolonide çuvalla veya bölme tahtası ile hacmi daraltarak,ısıyı artırabilirsiniz.Verdiğiniz oda misaline uygun düşer kanaatindeyim.Kışa niye güçlü koloniyle giriyoruz diye yazmışsın,ister zayıfla gir ,zayıf arılara ne yaptığını paylaşmamışsın,çözümlerin kendine saklamışsın,güçlü arıya karşı çıkıyorsun,birde sırıtan adam resmi koymuşsun.Burası ciddi insanların yeridir.İki yazısı birbiriyle çelişen insanların tavrını sergilemene gerek yok.

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #12 : 11 Mart 2010, 21:41:56 »
"Arkadaşlar bu bölüm tıkandı kaldı. Halbuki şu anda bahara çıktık ve elimizdeki zayıf kolonileri nasıl yönetelim fikri olan yokmu..Ben kendi adıma aç kalmamalarına dikkat ediyorum. Kendi gözlemim zayıf koloniler açlık riskiyle daha çok karşı karşıyalar. Zaten izlediğim arıcılarda kovan sönmelerinin ve terklerinin en büyük nedeni bence kolonilerin zayıf olması sonucu ortaya çıkan açlık."


"Daha yeni okudum cevapları. Zayıf arıyı yerden yere vuruyorsunuz ondan sonrada az bal tüketir diyorsunuz. Vecdi beye bende sorayım bir odada bulunan insan sayısı az olursamı, yoksa çok olursamı o oda kolay ısınır. Ayrıca kışa zayıf giren arı az bal tüketiyorda biz niye güçlü arıyla giriyoruz ? anladdıııııııım elimizde bal var satamadık  neyse amacım kimseye sataşmak değil. Burası arıcılık bilgi ve tecrübelerimizin paylaşım yeriyse bende tecrübelerime gözlemlerime dayanarak bunları söyledim."                 

Sn Vecdi Kücükyılmaz bu bolumde soyledıklerımı takrar alt alta aldım bu kadar kızacak ne demısım anlamadım ama sıze sunu soyleyeyımkı ben sadece bu bolumdekı konu nun gerısı gelmedı demek ıstedım lütfen asıl sız cıddı olun hosunuza gıtmedıyse cevap yazmazsınız.
.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #13 : 16 Mart 2010, 15:56:27 »
"Arkadaşlar bu bölüm tıkandı kaldı. Halbuki şu anda bahara çıktık ve elimizdeki zayıf kolonileri nasıl yönetelim fikri olan yokmu..Ben kendi adıma aç kalmamalarına dikkat ediyorum. Kendi gözlemim zayıf koloniler açlık riskiyle daha çok karşı karşıyalar. Zaten izlediğim arıcılarda kovan sönmelerinin ve terklerinin en büyük nedeni bence kolonilerin zayıf olması sonucu ortaya çıkan açlık."

Arıcılıkta zayıf kolonilerin zararlarını saymakla bitiremeyiz. Her bir sorun aslında ayrı bir konudur.
Zayıf koloniler arı gülünün dediği gibi açlık riski çekmezler, kovan sönmelerinin altında kış arısı yetiştiremeyişimiz vardır. Baharda güçlü koloniler daha çok aç kalırlar.

Bu konuyu açmamdaki en önemli neden zayıf kolonilerin çok geç gelişip sezonu arıcıya fayda sağlamadan kapamasıdır.

Arıcılıkta Zayıf koloninin nedir? Zayıf koloni denilirken ilk baharda ne kadar bir koloniden bahsediyoruz?
 Bölümüne yazılacak tek şey yeterli işçi arısı yoktur olacaktır. Yeterli işçi arı ne kadar olmalı derseniz. En az 5-6 çıtayı sarabilen arılar kesintisiz gelişimini sürdürecektir. Daha zayıf koloniler gelişmelerinde kesintiler oluşur.  Bu konu üzerinde şimdiye kadar çalışmalar yapılmamıştır ve konu çok önemlidir.

Şimdi bir çok kişi ilk baharda 4 çıtalık arım var der. Bu dört çıtalık alanın iki çıtası bal ve polenle dolu olur, geriye kalan iki çıtada kuluçka faaliyeti olur. Şimdi iki çıtayı anaarı ne kadar sürede dolaşır basit bir hesap yapalım. Anaarımızda Kafkas olsun ve günlük 1500 tanede yumurta atsın. Elimizde iki adet yavru atılacak peteğimiz vardır. Petekteki balları ve polenleride duvar çıtasına taşıdık. Elimizde iki zır boş çıtamız var ve kuluçkalık faaliyetini başlattık. Bir çıtadaki petek gözü çıtanın iki yüzü dahil 7000 adettir. Bir yüzünde ortalama 3500 göz bulunuyor. Anaarımız yumurtaya başladı, günlük 1500 yumurta atıyoruz, bir çıtanın tamamına yumurta atabilmesi için 6 gün gerekiyor. 6 günde öbür çıtada çalıştı, etti 12 gün, zaten arımızın mevcudu bu kadar çıtayı sarabiliyor.  Çıtalar yavruyla dolduğu içindir ki anaarıya başka yavru atacak göz bulamadığından yatmaya başlayacak. Ne zaman işe başlayacak der isek, ilk attığı yumurta 9 gün sonra işçi olarak çıkacaktır. Yavru çıkan yere yeniden yumurta atılmaya devam edilecektir.

Burada kayıp nedir, sorusunun cevabı ise 9x1500=13500 yumurtadır. Yani kovan gelişmesini kesip 9 gün boyunca anaarı yatıyor. Ve yaklaşık 15000 arı kaybımız var. Daha hızlı ırklarda  anaarı daha erken yatmaya başlayıp, günlük zarar sayısı daha da fazladır.Anaarı kolonide yatar iken hayat devam ediyor bir yerden de kolonideki yaşlı işçilerde ölüyor, anaarı yumurtayı hiç kesmesede yaşlı işçiler ölecektir. Bu sorunu en aza nasıl indiririz ve zayıf koloniyi nasıl yönetmeliyiz, hiç düşündünüz mü?
Ali Türk
« Son Düzenleme: 16 Mart 2010, 16:02:31 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Kadirkasalak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: İLK BAHARDA ZAYIF KOLONİ VE ZARARLARI
« Yanıtla #14 : 19 Mart 2010, 17:39:54 »
Ali abi zayıf peteklerin yatması güzel anlatılmış.petekteki beyin yatmaması için beyin en son attığı yumurtalı ramkayı kalabalık petege verir.zayıf petegede yeni ramka veririsek bey hiç yatmadan yumurtalamaya  devametmezmi.sayğılar.