Dört Mevsim Arıcılık > İnvert şurup
İnvert şurup yapımı ve kullanımı
Arı Bakanı:
İnvert şurup Avrupa 40 yıldır kullanılmasına rağmen biz bir kaç sene öncesi Ali Şekerli ve invet şurup makalesi sayesinde bu invert şurubun nasıl yapıldığını bilimsel makalenin çevirisinden öğrenmiştik. Ali Şekerli arıcılığımız adına çok büyük iş yapmıştı, düşünün 40 yıllık bilimsel şurubu bir amatör arıcı tanıtıyordu bize, arıcılık etiket ve diploması yok :(
Biz kendi arılarımıza bunu uygulamaya kalktığımızda bize karşı olanlar, işi öyle bir yere getirdilerdi ki saki meydan savaşları yaşandı.
Arılara zararlı, yok efendim hmf yükseliyor, filan gibi bir sürü bahanelerle savaşlardaki yerini herkes aldı ;D
Ali Şekerliabimiz şurubu bir yıl kullandıktan sonra bunu blogu aracılığı ile arıcılara duyurdu. Arıcılığımıza katkılarından dolayı Ali Şekerli
abimize yeniden teşekür ediyorum. İlk başlarda ne güzel diyenler sonra tabir yerindeyse ve ne olduysa dansöz gibi kırıvıp karşı cepheye geçmişti.
Benim bloğum öyle bir arşiv ki, geçmişte yazdıklarım aynen duruyor ve yazılanlar yazılara yorum atanlar ve bu işin ne kadar önemli olduğu açısından iyi bir kaynak. Bir kek yazım var, zamansız kekin yanlış kullanımı 2008 yılında yazmışım, bilimciler benim 5 sene önce yazdığım yazıya hala gelemediler.
İnvert şurup konusunda neler yaşamışız, ne gibi deneylerimiz olmuş, şurup nasıl yapılır, arşivimizdeki resim video ve yazılar ile burada bir gözden geçireceğiz.
Bunu niçin yapıyorsun, bayram değil seyran değil diyenler olabilir. Dün akşam bizim MSN sohbetinde Erkan Kaya abi forumda şurup ile ilgili yayınlar yetersiz bana öyle diyenler var dedi, bende dedim bizdeki yayınlar kimsede yok, forum da bu konu var dedim, demek ki gündemden düştü dedi, alın size gündem;D
Yazıyı kısa tutuyorum, peşinden gelecek yazılar resimli ve videolu olacak, 3 kış kütük kovan, kara kovan ve damacana kovanda bu invert şurup denedim, böyle bir delil ise kimsede yok bende var :D
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
Gultepeku:
Selam arkadaşlar
invert şurup konusunda sizlerin ve katkıda bulunan arkadaların fikirlerine tamaman katılıyorum , yaklşık 4 yıldırda inver şurup yapıyorum.
Ama buradaki sıkıntı bana göre şu; kovan sayısı çoğaldıkca işin hamballığı artıyor, düşünün 100 kovan arısı olanın 20 kğ/kovan başı hesap edersek 2000 kğ şurubu hazırlaması , arılığa getirilmesi ,kovanlara aktarması zor iş.
Biz tembel arıcılarız, koyuyoruz 2 kğ kek arılararın üzerine oyalansın dursunlar ."Ölen ölür kalan sağlar bizimdir. kışın çok arıyı ne yapacağız " diyoruz.
Yurtdışı videoları izledik orada tankerlerle getirilip dağıtılıyor invert şurup. Ciddi anlamda alt yapı istiyor. Bence arıcı birliklerinde bu tesisleri kurulmalı ve üyeleri bu tesislerden faydalanmalı. bir kişinin 100 arı için bu tesileri kurması maddi anlmada çok zor ve uygun bir bina/ yer istiyor.
emrah:
Sayın Gültepeku, boş zamanlarınızda hazırlasanız invert şurupları olmazmı.Nasılsa uzun süre bozulmadan durabiliyor.
Dr. Muhteşem Turunç:
Ben artık Konya şeker fabrikasının kızartma tatlıları için ürettiği hazır invert şurubu kullanıyorum.Hazırlasamda aynı fiyata geliyor. 100 arım olsa gider Fabrikası'ndan toptan alırım.
mustafa hak:
eskiden biraz seyyar tatlıcılık yaptım 35litre suyu kızdırıyoruz kaynamadan önce 50 kg şekeri dökelim eriyinceye kadar karıştiralım balta sapı gibi birşeyle kaynayınca 5 - 10 gram limön tuzu atalım bir tasla şerbete daldırıp dökelim kazana dibindeki şerbet aşagıdan yukarı lastik gibi çekiyorsa şerbet kıvam almışdır ben arılara kaynatıp veriyorum sorun yok ama limon tuzu arılara zarar verirmi degerli bilgilerinizden faydalanmak isterim selamlar
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git