Gönderen Konu: Aralık ayında bölgeler arasındaki arıcılık farkları  (Okunma sayısı 3649 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ülkemizin çok farklı iklimleri var.
Bir yerde çakılı kalanlar her bölgeyi kendi bölgesi gibi zannetmekte. Doğudaki hava durumunu görmedim ama en soğuk bölgemiz diyebiliriz.

Bir kaç günlüğüne Akdeniz gezisi yaptık, acayip sıcaklık ve soğukluklar vardı.

Mersin Aydıncık'ta hava sıcaklıkları biz orada iken 20 dereceleri gösteriyordu, geceleri 15 ise 14-15 derece filandı. Ülkemize giren soğuk hava dalgası Akdeniz de etkiledi, sıcaklıklar gündüz 17 derecelere geriledi, geceleri de 12 filandı, Akdeniz de gündüz ve gece sıcaklıklarında uçurum yok.

Kışın en sert günleri geldi veya gelmek üzere.

Bazı bölgelerde arılar salkımda, havalar ısınana kadarda salkımda kalacaklar.

Arıcılar nedendir bilinmez eski alışkanlıklar çok seviyorlar.

Mersin Aydıncıkta görüştüğüm bazı arıcılarla sohbet ettik. Arılarından memnun değillerdi. Bu yıl yavru az diyorlar. Baharda arı aldığım arıcının 5 çıta arıda bir çıta kurt var diyor. Aynı arılıkta bir başka arkadaşın 5 çıta arımın 3 çıtası kurt diyordu. Arıcılıkta sonbahar geldiğinde kesinlikle şurup rafa kalkıyor, kışın arıya şurup verilmez diyorlar. Peki keki niye veriyorsunuz dediğimde arı aç kalmasın cevabı alıyoruz. Arı aç kalmayacaksa ver şurubu doyur, şurup olur mu cevabı hazır.
Akdeniz bölgesinde de arılar yavruyu azaltmış, 1,5 ay sonra hepsi atağa geçecektir.

Konya da bir kaç arıcı ile konuştuk gene aynı şeyler var. Arılarına zannedersem akide şekeri vermişler, tarif ettikleri şeker başka şey olmasa gerek.
Neden arıya şeker verdin diye sordum, arı aç kalmasın cevabını aldık. Peki niye şurup vermedin kışın şurup olmaz diyorlar. Arı kışın kuru şekeri yiyor, sıvı şurubu anında uçurur yeter ki arı olsun. Arının uçtuğu bir günde 5 çıta arıya en az 4-5 litre şurup yüklenebilir, bir sürü arımız var diyenlere bir kaç kovanda bir deneyin bakalım ne olacak dedik...

Bölgelerdeki sıcaklıklara bir göz atacak olursak, bizim gezimiz esnasında Gebze gündüz 10-12 derece filandı. Yola çıktık Bolu tüneline girmeden kar başladı, sıcaklık sıfırlarda. Ankara'ya vardık gece rüzgarla birlikte kar yağışı devam ediyordu, yollarda yağan kar tutmuyor savrulup duruyordu. Konya'dan gece 5 gibi geçtik bir yerde az bir mola verdik, yerler buz tutmuştu, hacı amcalar bu soğukta sabah namazına bisikletle gelmişlerdi, -2 derecede tir tir titredik. Karaman'ı geçtiğimizde güneş doğmuştu nihayet +4 derece sıcaklık var. Mersin Muta indik kısa sürede sıcaklık 17 derece olmuş, Gülnar'a çıktık 12 dereceye geriledi, Aydıncık'a vardık 20 derece sıcaklık var...

Geri dönüşte ise sanki kara kış vardı. Aydıncık 15 derece üstü, Tarsus 17 derece, Ereğli 4 derece, Konya -1, Akşehir -4, Eskişehir -9, Bilecik -7, Adapazarı 3 derece, Gebze'ye geldik 2 derece, acayip soğuk ve sıcak dalgaları.
Bir yerde arı salkımda bir yerde yavru devam ediyor...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk