Gönderen Konu: OKSALİK ASİT GLİSERİN, VARROA MÜCADELESİ.  (Okunma sayısı 5784 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
OKSALİK ASİT GLİSERİN, VARROA MÜCADELESİ.
« : 18 Eylül 2019, 12:07:55 »
Gliserin ile oksalik asit karışımı varroa mücadelesi ileride tüm arıcıların vaz geçilmezi olacak. Varrao asitlere karşı direnç geliştiremiyor.Yapımı basit, uygulaması kolay etki süresi uzun ve kalıntı yapmıyor. Mutlaka arıya zarar veriyrdur ama varroa arıyı bitiriyordu, ilaçlar kalıntı yapıyor ve bal zamanı kullanılmıyordu.

Gliserin ve oksalik asitin etki süresi öğrendiklerimize göre 6 hafta. Bu ne demektir, bir arının ömrü arı doğduktan sonra ortalama 40 gün yaşar, verdiğimiz karışım 45 gün etkili. Kışa denk gelen arılar 4-5 ay yaşıyor. Bu uygulamayı kışa girmeden yapıp kış arılarını oluşturmak gerekiyor. Bu bilgileri ülkemize aktarmakta büyük çaba harcayan Fatih Uzuner'e teşekürler...
Bazı kovalarda çıta üzerine konulan kağıt bez havluları arılar delmeye başlamış, önemli olan arıları bu havluya temas ettirmek veya temas etmesi.

Bazıları sıcaklık soruyor bal zamanı kullanılabilir başvurusu yapılmış karışıma. Bal zamanı ne demektir herhalde arılar balı kışın toplamıyor. Bu karışım buharlaşıp etki etmiyor buna temas gerekli, fotoğrafın tamamına bakıp sonra fikir yürütmek gerekiyor saçma sapan sorulara gerek yok.

Bu karışımın tarifi, 250 ml su, 500 gr oksalik asit ve 500 ml bitkisel gliserin. Bu karışımı emdireceğimiz selpak kağıt bez havlu. Kağıt bez havluyu ortadan kesip diğerinin üzerine sarıyoruz. Kağıt bez havluda 30 adet vardır, kesip üzerine sardığımızda yarım 60 parçamız olacak ve bu malzemeler yarım 60 parça veya 30 kesilmemiş peçetedir.
 Yapılması gereken malzemeleri hazırladık, bir kaba önce asiti döküyoruz sonra sıcak suyumuzu ilave ediyoruz ve suyu kaynatmadan oksalik asit eriyene kadar karıştırıyoruz. Oksalik asit eridiğinde üzerine gliserini ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz tamamen şeffaflaşınca, kovan içine koymuş olduğumuz  kağıt bez havlu üzerine karışımı döküyoruz.
Bir gün açıkta bekleyen malzeme artık kulanılabilir. 5-6 çıta arıya yarım peçete çıta üzerine konacak ve arılar bu havlunun üzerinde dolaşabilmeli yani bu sistem temas ile  çalışıyor. 10 Çıtalık arılara 2 yarım peçete yeterli geliyor. Alt linkte yapmış olduğum karışımın videosu var.
« Son Düzenleme: 18 Eylül 2019, 12:12:03 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk