Yapay koloni bölme ve koloni çoğaltma teknikleri. > Arı Kolonisi Yapay Bölme Tekniği.

BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?

(1/2) > >>

mdoganaksehir:
Böldüğüm üç çıtalık kovanı ağzı kapalı bir şekilde gölge serin bir yerde üç gün bekletsek, üçüncü gün arılıkta böldüğümüz kovanların yanına koysak bir sorun çıkar mı?

İllaki bölünen kovanı arılıktan 5 km uzağa götürüp tekrar getirmek mi gerek?

Tavsiyeleriniz nelerdir?

Şimdiden teşekkürler...

faruk kayse:
Mehmet Yüksel bey'in bu konuda bir yazısı var. Aşağıdaki linkte.

Bunu geçen sene denemiştim. Kovanımı farklı bir yere koymam gerekti, akşam taşıdım. Önüne dal parçaları koydum. Fakat ertesi gün akşam baktığımda eski yerinde birikmiş arılar gördüm. Eski yerine kovan koydum onları içine aldıktan sonra getirip kovana silkeledim.

http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2009/12/ks-geldi-derken-arlar-yine-ucmaya_03.html

mdoganaksehir:
arıyı böldükten sonra üç beş kilometre ötede bi kaçgün bekletiyorlar.
bazen arılıkta bölünen kovandan başka bir yere koyup bir iki saat kapalı tutuyrolar.
bazen bölünan kovanı biraz yana kaydırıp yanına bölmeyi koyuyorlar.
bölünen arıların eski kovanlarına gitmemeleri için hangisi daha etkili olur.  Karar veremedim.

Mehmet abinin paylaşımında bölmüş ve arılığında yanlış anlamadıysam böldüğü kovanların yanına sıralamış
resimlerden öyle görünüyor. Bu rada sorun bölmedeki arıların hemen hemen hepsinin tekrar eski kovan gitmesi riski.
Bu nasıl ortadan kalkar.

Sayın Faruk bey dediğiniz yöntemde gayet güzel bir öntem bence mantıklı ama kovanın yerini değiştirmek istedndiğinde uygulanıyor. Bölme konusunda da faydası olur mu bilem.

Sizin dediğinizden şunu anlıyorum "bölmeyi koy arılıkta bir yere önünede dal parçaları koy bölmedeki arılar eski kovana gitmez." Olabilir gitsede az bi arı gider belki. Tabi denemeden bilmeyiz. Cevabınız için teşekkürler.


Sağolsun Mehmet abi bloğunda sorumu cevaplamış. 5 km uzağa götürmek elbette iyi olur diyor. Fakat arılıktada konulabilir. Ancak yaşlı arılar eski kovana gideceği için genç arılar seçilmeli. Hatta ballıkta genç arılar olduğu için ballıktakı genç arılar bölünen kovan silkelenerek arı mevcudu yeterli düzeyde tutulmalıdır diyor.

Allah razı olsun. Mehmet abiden.

Arı Bakanı:
Arı bölmek, bekletmek, taşımak herkesin başından geçen tecrübeleri vardır.

Bu yapılan işlemler mevsime göre degişiyor. Mesala kış arılarının ben üç hafta başka yere götürülüp bırakıldıgını, üç hafta sonrası eski yerine  yakın bir yere kondugunda ilk yerlerini hatırladıgını daha önce görüp yazmıştım.

Biz anaarı kutusu arılandırmak için genelde arıları kutuya silkeledikten sonra depoya alırız, 3-4 gün depoda beklerler. Aynı arılıkta çalışacagı yere koyup, anaarı çiftleştirme kutusunu açtıgımızda mutlaka eski kovanına giden arılar oluyor. Tabi aradan 3-4 gün geçmiş ve kokusu degişmiş, gittiği eski kovanında bu arılar öldürülüyor. Bunları ben defalarca gözlemledim, hani bazıları karniol kovanını savunamaz diyorlarya, kendi kolonisindeki arıyı bile 4 gün sonra kovanına almıyor ve öldürüyor.

Bölünen kolonilerin 5 km bölümüne baharda ben katılmıyorum. 1 Km arılıktan uzaklaştırsanız ve gittiği yerde su ve nektar yakınsa arılar geriye dönmezler. Kurak bir zamanda su bulunmayan bir bölgede, arılar nektar ve su araken yakın yerlerden eski yerlerine dönebilirler.

Aynı arılıkta koloni bölünecekse, kendi uygulamamı söyleyeyim. Evvela bölünecek koloniye, genç arı silkelememiz gerekli.
Kolonide genç arılar nerededir, arıcı bunu genelde bilir. Açık larvaları besleyen işçi arılar kolonideki genç arılardır. Bir başka seçenek, acemi arılar silkelenen çıtada kolay kolay yere düşmezler. Yani çıtayı çekiyoruz hafif hafif salladıgımızda çıtada kalanlar acemi arılardır. Bu arıların büyük bölümü henüz dış işlerinde çalışmamıştır ve silkelendikleri kolonide kalacaklardır. Hatta larva tranferi yapılan kolonilerde, arı sütü salgılayanlarda bu genç işçi arılardır.

Bir başka işlem ise kolonide kapalı yavrulu çıtaların içinde yeni doğmaya başlayan çıta seçilmeli. Bir kapalı yavru vardır, işçisi 10 gün sonra doğacak, bir başka kapalı yavrulu çıta vardır, yavru sökülmeye başlamış, çıta elinizdeyken petek gözlerinden işçi arı doğumları olur, böyle kapalıyı bölünen koloniye almayız.

Yukardaki işlemleri yaptıgımızda anaarı zaten anaç kolonide kalacak. Bir iki çıta arı silkelerseniz, usta arılar uçup, eski koloniye dönecek, bölünen arıların bütük bölümü, bölündükleri yerde kalırlar.

Konuya baştan cevap yazmadım, doğru dürüst cevapta gelmedi ben tecrübeleri yazdım, belki bir kaç şey daha ekleyebilirim, şimdilik bu kadar.

hayreddin hoca:
Herkese selamlar.
Ben, bölünen oğul koloninin, yakın zamanda geri arılığa getirilmeyecekse(en az 1ay) mevsime göre 3-5 km uzağa taşınmasını öneririm. Şayet yakın zamanda geri getirilme zorunluluğu varsa, o zaman hiç arılıktan uzaklaştırılmamalı. Kapalı olarak da hiç bekletilmemeli.(Ali Bey in de dediği gibi 3-4 gün sonra gelen arılar eski kovanda katlediliyor.)
       İdeal olan; bölünecek koloninin yanı müsait ise, yeni kovan hemen yanına konulmalı. Fakat ana kovan biraz kenara alınıp,eski uçuş hizasını ortaya getirerek tarlacı arılarında kısmen dengeli dağılmasını sağlamak gerekir. Ertesi gün mevcutlar kontrol edilip, bir tarafta yığılma varsa, diğerine bir dolu çıta arı silkelenmeli. Bu süreçte kovanların ikisinin de uçuşu açık... Bu durum eşit bölmeler için gerekli.
      Kovan yanında boşluk yok ise ve suni oğul amaçlı bölme yapılacaksa, bölünecek kovanı kaldırıp kenara koy, yeni kovanı yerine koyduktan sonra, ana arı da dahil olmak üzere arıların büyük bölümünü kovana aktararak,eski kovanda bir ballı polenli, bir veya iki de kapalı yavrulu çerçeve bırakılmalı ve yanına ham petek konulmalı. Bir çıta arı silkeleyerek uçuşu açık bırakılmalı. Kovan arılıkta, 10-15 m uzak uygun bir yere konmalı.(Hemen yanına konulursa ananın kokusuna genç arılarda yavruları terkedebiliyor.) Şuruplama yapılacaksa en az iki gün sonra başlanmalı.(Ana koloni yeni kloniyi yağmalayabilir)
     Hazır ana kullanılacaksa kek tarafı da kapalı olarak hemen verilmeli. Üç gün sonra ana memeleri bozularak kek tarafı açılmalı.

Benim yıllardır uyguladığım ve başarılı olduğum yöntem bu... Yalnızca bir defa ana koloni yavru koloniyi yağmaladı.bende tekrar birleştirdim. Sebep olarak da; verdiğim anayı satın almıştım yumurtlamadı. sanırım döllenmemişti ve aile feremonunu sağlayamadı. arılar kovanlarını savunmadılar. saygılar

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git