ARICILIK VE SEZON SONU
Ekleyen, Ali Türk 16 Eylül 2011 – 22:15 -Arıcılıkta sezonun sonunun geldiğini anlamanın en iyi belirtyisi erkek arılardır. Erkekler dışlanır, hatta tüm beslemelere rağmen erkek yumurtası attıramazsınız, hadi attırdınız anasız koloniye veriyorsunuz yav sizin bunlara ihtiyacınız var, onlar bile söküp atıyorlar.
En iyi yöntem ise yeni doğmş bir kaç kraliçeyi tabi ihtiyaca göre bir kovanda kafesleyip, 3 gün arayla 3 sefer 5 dakika Co2 ile bayıltıgınızda, artık ana arı yumurtaya başlıyor ve dölsüz sadece erkek yumurta atmaya başlıyor.
Bu koloniye dışardan mümkünse hiç yumurta ve larva olmayan kapalı yavru veriyorsunuz. İşçi arılar verilen yumurta veya larvadan ana arıyı degiştirmeye kalkmasınlar.
Mevsim bayagı geçti ama bizim özel kovanlarda hala acayip erkek var. Bunu başarmak ise çok zor oldu. Her işin ayrı püf noktaları ve incelikleri var. Şu an bu işin tüm inceliklerini verdim.
Birde kolonileri yalancıya kaçırarak erkek üretimi yapılabilir.
Resim bir kaç gün öncesinin hala doğmakta olan erkekler var, erkeklerin ömrü ise en az 1 ay.
Belediyemizin bahçesinde sabah arabayı park ettiğimde gördüğüm biberiye bitkisi. Dünya çiçek var, öğlen saatlerinde acayip arılar tarafından ziyaret ediliryor. Süs bitkilerinin bile seçilerek ekilmesinde faydalar var, bu mevsimde çiçege bakın.
Bu günlerde arılıkta yabani tavşanlar görmeye başladım. Hazır av sezonuda açılmış durumda, bir tüfek ayarlayıp, bunun işini bitirmek lazım. Hazır kızmızı etede alışmışken, ne gider biliyormusunuz.
Bu günlerde ota çöpe düştük, Allah rızası için bir ziyafet filanda veren yok.
Kışın Edirne gezimizde bamya tohumu vermişti Ali şekerli abim. Bir türlü bamya işini bu sene çözemedik. Gün aşırı toplamak gerekiyormuş, topluyorum bir sürü var, topladıgım 6-7 tane bilemedin 10 tane olmuyor. Bazen bir kaç gün gitmiyorum sanki beni bekliyor bunlar, hemen çoşuyorlar.
Bamyanın küçüklerinde sorun yok, büyüklerden dolma yapmayı düşünüyorum, bu güne kadar böyle deneyimi olan yok, olmaz diye tutturdu doktor, sanki bamya dolması denedin ve olmadı yani, neden olmasınki?
Maşallah, ben toplamaya gittigimde gözükmeyen bamyaların beni görmediklerindeki durumları::((
Dolmalık bamyalar.
Hayatımda vaz geçemediğim yiyeceklerden birisi daha. Ekmek ve süt bayılırım, hele sütün soguduktan sonraki kaymagıda katmerlendiğinde ne gidiyor….
Geçenlerde bir blokta bir kız gördüm resimde, keçiyi emiyordu. Yorum yazdım gitmedi tabi beni o resim taaa 6-7 yaşlarıma götürdü.
Amca kızıyla yaylada az bir tuzla alıştırdıgımız bir keçimiz vardı, tuzu yalamaya geldiğinde keçiyi yakalayıp sırayla memesini ve dolayısı ile sütünü emerdik. Ne keyif alırdık be. Hele rahmetli baba annemin süzme yogurt keselerin halini bir görseydiniz, duvarda suyu süzülsün diye asılıyken::))
Evet kaynamış ve buzdolabında soğumuş buz gibi kaymaklı sütü hiç bir yemege degişmem. Tasa bayat ekmekleri doğra, üzerine sütü dök, peşinden kaymakları koy ve üzerine süzma bal damlat::))
Edirne gezimizde kabak tatlısı yemiştik, şekerli abim süper yaptırmıştı tatlıyı. Peşinden kabak yarışları başladı, hacının kabaklar nedendir bir türlü tutmadı. Bir ay filan önce birisi nihayet tuttu, yanındakiler bir sürü tutar gibi yapıp sararıyor ve kopuyor, bende bu durumu izledim kabaklar habire ziyan ediyor kendisini, onların sararmasına fırsat vermiyorum, bir kaç gün arayla körpe kabak aşırmaya devam ediyorum::))
Bu esnada hiç hesapta olmayan hacı kabak yarışına dış kulvardan atak yaparak katılmış durumda ve hala bizim kabak yemyeşil ve büyümeye devam ediyor.
Etiketler: arıcılık., biberiye, erkek arı, erkek arı üretimi
Arıcılık Bilgi Merkezi | Yorum Yok »
Yorum yapmak için giriş yapılmalı.