ARICILIK VE EKİM AYI
Ekleyen, Ali Türk 10 Ekim 2011 – 23:40 -Hafta arası bir arıcıyı daveti üzerine ziyaret ettim.Yaklaşık 3 ay öncesi benden 5 çıta arı almıştı, son zamanlarda kovana sarıca arılar girmeye başladı, birde kanatsız arılar varmış yerlerde. Bir gittim kovanda kat var, hayret dedim demek ki koloniye çok iyi bakmış. Katı açtım arı yok, alt kata baktım arı yok.
Bu kişi güya geçmişte arıcılıkta yapmışmış.
Benden aldığı 5 çıta arının her çıtasını ayırıp, aralara ham çıta girmiş, buda yetmiyor gibi kovana birde kat atmış ve kovana böyle bakmış. Arı iki çıtada can çekişiyordu. Demek arılar böyle gelişiyor.
Koloni o kadar çaresiz kalmış, ana arının tepesinde bile varroa bekçilik yapıyor.
Genelde tüm işçilerde varroa vardı, bazılarında ise çift varroa var.
Hemen katı aldım. Aralardan ham çıtaları alıp, bu işler yapılırken evden şurup yapmalarını istedim. arıyı sıkıştırıp şurubunu doldurup, yeniden şurup vermesini söyleyip ayrıldım. Birde acil olarak git malzemeciden ilaç al ve tarifine göre uygula dedim ve aradan bir hafta geçti hala gidip bir daha bakamadım sonucu görmek istiyorum.
Bu resimde birde kanatsız arı var, kanatlar tam değil.
Hafta sonu ormandaydık. Bu sene püren bir türlü pespembe olamadı gitti. Tam açması düzelirken hafta sonundan beri yağış devam ediyor ve havalar geceleri 7 derecelere kadar düşüyor, bazı kolonilerde hiç yavru yoktu. Soğuklar ve olumsuz şartlar analara yavruyu kestirmiş. Kuvvetli kolonilerde katlara bal geliyor, zayıf koloniler ise tırmalıyor, bir kaç koloniye ballı çıta takviyesi geçildi. Bu sene püren her senekinden berbat oldu şimdiye kadarki sürede.
Pazar günü ise elimizin altındaki ana arılarının bakımları vardı. Bu resimde gördüğünüz Gebze karniolu, saf ve yerli. Muhteşem abiyle bir ara dedikki tüm kutuları bile saf kışlatalım. Saf çok olunca istediğin yerde kışla. Bu resimde flaşlı çekim alt resimle aynı aradaki renk farkına bakın.
Saf işi bizim için artık çocuk oyuncağı denilir ya aynen öyle oldu. Mutlu sona eriştikten sonra, bu işi her yerde yapabilirsiniz. Biz ilk dönerci dükkanında bu işin temellerini atmıştık, şimdi ise arabada, piknikte, eviyin odasında, yarım saatte bir saf arı tohumlayıp kenara koyabilirim. Sperm toplandıktan sonraki uygulama süresini 5 dakika altına indirdim. Özgürlük gibisi yok, kimseye bağımlı olmadan yerli saf damızıklarımı üretiyorum::))
Bir başka Gebze yerlisi, saf….
Ana arı kutularının keklenmesini kesip, invert yükleme yapmaya başlandı. Bu sene soğuklar erken geldi sanki.
Bazı kutuların stokları çok az ve duble yol veriyoruz.
Bazı gözlerde birleştirme yapılınca, ana arıyı kafese alıyorum.Sadri abinin yapmış oldugu kafesler harika, ana arı keki bitirip anayı çıkarttığında kafesi haftalarca almasanız da bir olumsuzluk yok, çünkü çıtalar birbirine bitişik oluyor. İnvert şurup.
Bazı ruşetlere yemlik girmiyor, onlara bardakları sıralıyorum. Bardakları uzun süre burada tutarsanız delip parçalıyorlar.
Koloni gücüne göre şurup çekiyor. İki çıta arı bir saatte 1 litre şurubu çok rahat petek gözlerine depo eder.
Hafta sonu arkadaşlarımdan birisi sana paket yolladım gelmedi mi? diye aradı, dedim gelmedi. Bu gün kargoya gittim, dedim bana paket yollanmış, evet abi sana ulaşamadık, telefonun meşguldü::(
Koliyi kaldırmaya çalıştım o ne be kalkmıyor.
Kantara koydum 30 kilo üstü bir paket, sanki hediye değil, yardım paketi mübarek.
Eve getirip açtım koliyi, bu yer fıstığı imiş taze. Nasıl yenilecek onu bile bilemedik, aradık bu ne olacak diye tuzlu suda haşlanıp yenilecekmiş.
Kolide yok yok::))
Arkadaşımın kendi ürünleriymiş.
Salça, harnup pekmezi, badem, yer fıstığı, pul biber, limon, keçiboynuzu, zeytin, nohut.
Kışı kapıya koyduk:::))
memleketin her tarafından ne yiyecekler ne hediyeler aldım. Neydi bir kitap vardı, ona gire bilir miyim acep::)))
Etiketler: ana arıda varroa, arıcılık, gebze yerlisi, invert şurup, karniol, püren, yerli damızlık
Arıcılık Bilgi Merkezi | Yorum Yok »
Yorum yapmak için giriş yapılmalı.